hospital

Tuesday, October 27, 2009
lepas aku kluar wad.

sorg2 ahli kluarga masok hospital.

lbh kurg 3 mggu lpas akk aku kena tahan wad
di hospital putra specialist sbb denggi


pg td plak, nnek aku xsehat
pkol 3 pagi, dia bangun n muntah2.
jerit2 sakit, sakit, sakit,....
allah,.... allah..... allah...

dari pkol 3 pg - 6.45 pg.
pkol 6.45 abah hntar pg hosptal alor gajah.
punya ar lama dia menderita.
dia mngis n mraung2.
aku rasa takut gila pg td.
laen mcm jer. aku xley bygkn mcm mna dia rasa.

check2 darah n urin, ambulan hntar pg hosptal besar melaka
blok baru aras 1 wad 1 katil no 12.

doktr check2 smpai ar pkol 6.15 ptg, mama ( ank slung) call mak.
" umi mlm ni operation. prot djangkiti kuman. "

hope umi akan sembuh dan kmbali normal.
amin.....

tekanan

Monday, October 26, 2009
SPM lagi lbih kurang 22 hari lagi....

makin dkat nk SPM, makin bnyak dugaan dan tekanan.

kenapa mcm ni???


now aku tgh slow2 cuba settlekn semua prob.
satu demi satu.


bdk kelas pon dah mcm x unite ag.
batch aku??? herm....
xtaw ar nk ckp pa.

msing2 berpuak.



hp plak rosak.
now nk guna duet sbb nk bli hp baru.
hp dlu mrah. n now dh lbih 1 tahun aku pkai hp cikai tu.
dlm msa trdkat, aku akan beli hp baru.
sony ericson k 770i idaman aku!!!!

sory

Thursday, October 01, 2009
salam.


selamat hari raya maaf zahir dan batin.


maafkan segala salah n silap.
halalkan apa2 yg bleh dihalalkan.


raya ni x bermakna. juz dduk umah sbb kaki yg ptah x smbuh ag.
org dtg raya umah pon dah pandang laen jer.
dlm kpla msti ckp "mat rempit, mat rempit, mat rempit".

kolot gila. suka ati korang ar nk cakap pa.
xtaw crta sbnar.


sory coz lama x update.
bz ar. baru abes trial.
pastu raya.
then now tgh struggle utk spm.
wat study group dkt umah dgn kwn2.
luckily coz da kwn yg snggup dtg jauh2 utk blja sama2.
blja dkt pondok yg baru siap. punya ar besar.

doakan kejayaan kita bersama.
moga2 dpt keputusan yang cemerlang!
amin.

gud luck kpd calon2 pmr n spm 2009.
all the best.


lpas ni, mgkin x akan on9 ag.
sbb nk fokus. byk ttgal sbb kuar masuk wad.
kena catch up blik.
lpas spm baru ar on9 n aktif blik.


adios.

Tgok EPL LIVE!!!!

Friday, September 11, 2009
assalamualaikom.

sory lama xupdate.
buzy gila ar. trial spm pntg doe.
study maot pnya. study dkt umah dgn kawan2.
dri pkol 9 - tgh mlm (sllu 2 pagi).
now tggal fizik ( 15 septmber ) add math ( 16 september )
ahad tu lak dah raya gila kejap masa berlalu kan?
org ckp, da nk kiamat pon. sbb masa terlalu pntas brjln.
sdar2 da nk raya n da nk spm. erk???
lpas raya aku berazam nk study tol2. nk brubah ar.
sbb byk sgt ttgal sbb kuar masok hsptal. adesss.

haaaa. pasal kaki aku lak.
ramai tnya. mlas aku nk jwb sorg2.
so korg baca jer ni sng crta.
smlm ( 11 september) genap 4 bulan tragedi kmgln yg ngeri itu.
17 minggu
124 hari!!!!
2976 jam!!!

korg bygkn ar mcm mna aku bley lalui hdup mcm ni.
redha jer ar. dah nasib kan. org ckp da hikmahnya. btol ar kowt.
doktor ckp, aku da ley jejakkn kaki dkt tanah. sbb tulang dah cantum.
so now kna pkai tongkat. xyah nek kusi roda antik tu ag.
kena praktis jalan. mnta2 raya dah ley jalan!!!!
tp kaki aku xley bengkok. lpas raya kena operate ag.
sbb urat sendi aku dah berbelit2 n byk darah beku.
otot kaki aku pon dah xkuat ag. kena brsnam.
apa ar nasib aku......


sambung tajuk entry.

korg msti xtaw yg bley tgok bola LIVE dkt internet.
dkt website mmg ar kena bayar.
tp aku baru taw ada software ley tgok free.
thx tu abg sdra aku (angah) sbb ajar.
dia kerja dkt syrkat Intel or DELL.

software nya =

sopcast
internet tv ( JLC)

korg ley d/w (sedut) dkt website official dia.
atau dkt link2 laen.


ni link website tu. (click)

download.com
sopcast.com

korg d/w pastu install.
then, nnt korg login n update channel (automatic)
pastu korg cari ar sport n tgok!!!!
ada mcm2 channel. AXN, HBO n ESPN and etc.
xyah korg nk g kdai mamak nk tgok.
nk kuar duet n modal ag. tu pon kalo da tmpat kosong.
pastu kalo xd astro mcm aku.
xyah nk pasang astro n byar mahal tiap2 bulan.
free n jimat!!!!

kalo da apa2 g nk taw or blur2 tu, contact jer aku.

myspace

friendster

ym = add nashistp@yahoo.com


so have fun!!!!

GLORY2 MAN UNITED!!!!
HAHAHA



p/s = nnt aku upload gmbar. kamera xda ar. =(

TRIAL SPM

Thursday, September 10, 2009
assalamualaikom.

sorry lama x update blog.
buzy sangat2.
sbb study utk trial.
trial kan pntg.
tp SPM tersangat2 penting.

nnt aku bgtaw mcm mna nk tgok bola live dkt internet.
ok?

tnggal 2 paper jer lagi.
fizik (selasa 15 september n add math 16 september)

ahad tu lak raya.
ya allah. kejap jer da nk raya.
mcm baru 2mggu posa.

p/s : doakan kejayaan calon2 spm 2009 bersama yup. amin!!!

Red Devils!!!!

Sunday, August 30, 2009
smlm dpt brbuka dgn sdra-mra...
pnoh umah..
n buat prtma kali brbuka dduk ats smen. sblom2 ni duk ats kusi roda.
mkn mcm2


dsbbkn prot knyang, lpas isyak tros tido.

trlpas nk tgok MU vs arSENGAL.
even xda asto. ley tgok on9 dkt website.
juz install software sopcast. thx kpd angah sbb ajar.

MU 2 - arSENGAL 1
rooney arshavin
diaby (og)


nnt aku ajar mcm mna nk tgok bola on9 dkt website ea.

buzy ar. trial dh dekat.

wish me luck k?
selamat mnymbut hari merdeka buat kali ke52
salam 1malaysia... erk?

funny story

Friday, August 28, 2009

assalamualaikom.


hari ni aku g kelas mcm biasa. still pkai kusi roda antikku itu.
time kelas kimia, aku n geng2 aku tidak berjaya menumpukan perhatian,
lalu kami mgmbil kptusan utk berborak. haha
crta psal bnda2 lawak. da mmber aku ni, dia dpt PLKN.
nama dia zul. bdk2 ni knakan dia yg nk lawan rmbut spa ag pnjg.
ye ar. bdk2 PLKN kan kena botak. pastu nnt jmpa dkt dia dkt mana2,
pakai but PLKN, baju biru belang2, tali pinggang PLKN. sumanya PLKN.
tp yg plg pntg, msti dlm keadaan BERKAWAD!!! hahaha
nasib bek aku xpdt PLKN. msti bosan gla seyh.




pastu tiba2, bdk2 asrama crta psal da bdk kelas aku, nma dia syamin.
berat dia lbyh krg 80 kg ++. dah ley bygkn??? haha
ni gmbar dia. sapa nk knal dgn dia?? aku ley settingkn. =P


yg dpn tgh cangkung


yg dpan tgh baring pkai spect mcm model tu. haha

msa tu tgh2 mlm. dlm 2 pagi.
tiba2 dia ley trjoth dkt simen dari katil. bergegar asrama.
pastu yg xley blah, dia mngis pnya ar kuat mnta tlong.
pastu mmber2 aku bngon, korg taw pa yg diorg 1st skali wat?
diorg glak2. kalo aku pon msti glak. haha
pastu diorg bley krg 4-8 org agkt dia.
ltak atas tilam n bwak pg park guard.
diorg tpksa bhnti byk kali sbb berat gila. haha
pastu ambulan smpai. dia tros kna hntr pg Hospital Besar Melaka.
check2, xda pa2 pon. juz lebam n terkehel jer.
bdk2 ni dah perli2 dia. igtkn patah ker.
nangis pnya ar kuat mcm bdk2. "sakit..... sakit..... tolong aku.....". bdn jer besar.


dari kelas kimia start smpai abis kitorg borak. sbb dia ajar ktorg cara mnjwb.
mcm bdk2 skola rndh lak. adesss. sdar x sdar, dah blik.


ni aku selitkan video2 yg kelakar.
have fun!!!!


video





video




video


video

p/s = MUFC vs ARSENGAL!!!! GLORY2 MAN UNITED

kolot!!!

Tuesday, August 25, 2009
salam.

sorry sbb lama x mnlis.

sbb aku kna kuar masok wad.
hptal dh mcm umah ke-2 aku.

actually byk yg aku nk tulis
tp sbb pc aku yg lg satu hntar g kdai.
format sbb slu tba2 hang.
adesss.

ni pon gna laptop.
sng cket.

pastu dgn kelas tmbhn yg mlmbk.
kerja umah.
exam ag.
nk2 trial da dkat.
aduh. gla takot.


herm. entry kolot.
aku plik ar.
knp kalo eksiden, pth ker apa ker.
yg mlbtkn mtor n org mda mcm aku.
msti ckp mat rempit???
pastu ckp tu ar sapa sroh bwk moto mcm owg gila.
bodo jer.
aku PEMBONCENG!!! MANGSA KEADAAN DAN MANGSA KEMALANGAN.
ko pikir aku nk ker patah kaki?
aku xmnta pon ar. eh mak ai.

ni antra sticker n logo2 mat rempit

apache
apachee junior
SHELL
PANGAH BURUNG
benetton
TRD

kalo nmpk dkt helmet or motor.
tu baru mat rempit!!!!





kalo xtaw cerita sbnr, jgn wat mulot.
mulot xda insurans.
patah mulot ko baru taw. biar sumbing!!!!!


p/s : baru buka simen. dah 3 bulan pakai. (T_T)

selamat tinggal

Tuesday, August 11, 2009
.
YAHOO!!! YABEDA BEDU!!!


eh knp tba2 lak ni?
mcm x btol jer.
msti ar happy weyh!

doktor ckp tulang aku dah cantum.
td pg hptal putra.
dia bukan simen yg teramat busok lagi mggtalkan itu.
pergh sprti biasa.
aroma yg mgasyikkan keluar menusuk jiwa. haha

pastu dia cabut 2 wayar (besi pnjg).
pakai playar. mnkotkan.
masa dia cabut, pergh sakit weyh.
x taw nk ckp mcm mna.
terpancut kuar darah bila dia cbot wyar tu.

tu dia. 3 skru 2 wayar. amek ko.

taon dpan baru buang skru tu.
kna operate ag. (ERKKK!!!!)


mggu dpn 19 ogos kna dtg blik.
dktor nk check n pg fisioterapi.
dktor ckp, x lama lg dah bley jalan.
now pakai tongkat dlu. x ley jjakkn kaki.

nsib bek x yah tahan wad.
mgkin sbb pnoh n takot H1N1.

sory x dpt tmankan akakk2. haha
akk2 nurse, nnt sya dtg lwat ea. =)


di sini, saya mgucapkn slamat tinggal n good bye kpada =

- kaki batu
- krusi roda antik


aku akan merinduinya. ngahaha


nnt aku upload gmbar2 yg smpat disnap dkt hosptal ea.
daaaaa


ok ar. nk tdo. pnat mlwan dgn plyar td =P

p/s = list movie2 yg sudah d/w akan dipost nnt. harap bersabar

terpaksa menghilang

assalamualaikom.


sory coz x dpt update blog sgt2.
ye ar baru lpas abis exam.

pastu 1 september ni dah trial.

so jrang ar nk mngadap komputer.


pastu esok aku perlu hadir ke hosptal putra.
sbb nk buka simen yg bau tengit lagi busuk yang amat kepam dan gatal
n operate, nk kuarkan 2 wayar dkt kaki ni.


itu je ar.
internet slow ar.
k nk tdo.

nk brsiap sedia utk mnjlni situasi yg mnyeramkan lagi!!!!!


p/s= movies baru sudah habis d/w pada 9 ogos 2009 (ahad) nnt aku bg list.

Virus

Saturday, August 08, 2009
assalamualaikom sbgai pembuka kata.

kalian suma sehat??

actualy x taw nk tulis pa. pkir2 blik, baik aku share pendapat n pglman aku pasal virus/antivirus yg aku taw. dkt dunia ni, ada mcm2 antivirus. ada yg legally n unlgally.
legally tu yg da licence code. this is the best antivirus.
lebih baik guna antivirus yg ada serial kod. korang beli dkt kedai low yat or pc fair yg ada dkt mana2. sbb harga lbey murah n berbaloi. cntoh kapersky rm 60 for 3 pc (1 year).
berbaloi kan? daripd ko bli dkt kedai2 yg dkt simpang or kdai pc dkt pekan/bndar korg.
antivirus yg BERBAYAR lebih terjamin. yg free mcm AVG, AVIRA tu kurang ok.
sbb da virus yg x dpt detect n buang. kata free.

antara antivirus yg ada dkt dunia ni:

kapersky
AVG
Avira
ThreatFire
McAfee
Avast
NOD32
Symantec
ESET
BitDefender
Panda






tp bagi aku yg terbaek ialah KAPERSKY. even dia dlm carta antivirus terbaek taon ni no2. bitdefender no1. kapersky lebih ringan n x beratkan pc korg. bitdefender mmrlukan pc yg btol2 super n laju. sbb memory yg dia guna amat banyak. aku pnh pkai, slow gila pc. taon ni aku try guna KAPERSKY 2009, beli dkt kedai.
install, update n scan, mcm2 virus dia jmpa. gila ar. smpai skrg, bila ccok pndrive or external, dpt gak detect virus n buang. fuh, selmat. sblom2 ni aku just pkai AVG n Avira FREE!!!!
tp slow jer pc sbb virus. pastu kena sllu format. skali format rm 30 keatas.
ko beli antivirus kapersky rm55 jer. ok ar tu.

lpas beli n install. korang kena pndai ubah setting/configuratio/preference.
ko ubah update antivirus AUTOMATICALLY
deep scan
high priority
scan all files


pastu masa scan, korg kena pastikan g korg ada dpn pc. sbb kapersky lpas detect, dia akan keluar threats detected, pastu dia akan kuar Neutralize All. klik Neutralize All tu cpat2.
pastu nnt dia akan kuar delete (recommended) , move to quarantine, ignore.
korg kena plih delete!!!! pastikan korg selalu update antivirus tu.
x guna korg install tp x update. sbb dkt kapersky lab, dia update virus2 yg baru diaorg jmpa dkt satu dunia.

then, spyware.

aku syorkan korg guna spybot search and destroy.
sbb dia dpt detect mcm2 spyware n malicious code.
aku install dkt laptop akk aku mlm td, lpas update tros scan.
jmpa 49!!!! gila ar. kalo aku x install msti melambak. patut ar laptop dia sllu restart or shut down sendiri n slow tahap sipot dkt kebun. hahaha

erm tu jer kowt.
aku x taw nk ckp pa lg ar. korg kena ar rajin search pasal antivirus ni.
sbb pasal virus, pc korg rosak n duet habis kan?

that`s all.

p/s = RUGI GILA X DPT PG PC FAIR!!!! ARGH!!!!

Melaka da world heritage city

Thursday, August 06, 2009
assalamualaikom.

apa khabar suma?
moga dlm keadaan yg baik.

Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah terkenal di seantero dunia.
nak2 lepas di anugerahkan bandar warisan dunia kan?
peratus kdtgn plancong pon makin mngkt.
da mcm2 aktiviti yg telah dianjurkan dan terjadi.

antranya,

pc fair di MAHKOTA PARADE
7-9 Ogos 2009







tiap2 taon mesti da 2 kali pc fair.
sjak f1 aku wajib pg pc fair.
mcm2 dah aku bli.
brh mrah2 n byk promosi beb.
aku kecewa sbb x dpt pg.
can u imagine 3 months just staying in the house.
furthermore on the wheelchair!!!
terperap jer dkt umah.
dah mcm katak bwh tmprg jer.
x taw perkembgn dnia luar skrg.
ntah2 mp tu dah da LRT / aerorail ker??? =P

pastu x dpt hang out dgn kawan2.
tgok wayang.
men bowling.
shopping n meroyan????

nk2 dgn pusat bowling baru dkt MITC dah buka.
pusat bowling plg besar di malaysia n the latest.
wow. nk main gak beb. ARGH!!!!

ya allah tabahkanlah hambamu ini.
amin

2nd story



kblkgn ni, dh mcm2 berita tersebar kan?
h1n1 dah merata2 tmpt ada.
dh 13 orang maut sbb wabak ni.




6 org dri mereka adlh rakyat negeri melaka.
dh byk skola dtutup.

sbpi selandar
iLp selandar
sharodz
smka tun perak




tu jer yg aku taw.
rasa byk ag kowt.
lepas ni bdk2 skola aku dwjibkan pakai topeng (mask)
wah dah mcm da watak sorg ni dlm Crows Zero.
smart + cool beb. huhu


tapi kan, topeng tu perlu ditukar setiap 2 hari.
maksudnya, smggu kna pakai 4 topeng.
1 topeng = rm 1
so rm4 lah.
sebulan lak rm16.
nk2 lak yg da blgn fmli yg ramai mcm aku.
nk smpai 100 beb.


pa2 pon nyawa lg pntg dari duet/harta kan.

kerajaan patut edarkan topeng scra percuma.
pastu wat saringan atau ujian kshtan di stiap skolah.
kalo tiap2 taon ley wat check gigi, x kan pykt yg ley maut ni x ley check???
pastu wajar ker skola ditutop slama smggu (7 hari)???
pastu nnt kena ganti plak. adessss.


ntah mcm mna ea rupa aku pakai topeng.
mcm nk market lak pkai topeng kan.
bdk2 jdkan pkai topeng sbgi gurauan.

mgkin aku mcm ni???





tp aku nk pakai yg ni ar.
sbb this is the smartest. ahaks ;P






p/s = nenek aku ckp. dunia nk kiamat. ni bala allah bg. ni slh satu ptnda kcil.

finally!!! hehe

Wednesday, August 05, 2009
assalamualaikom suma.

sehat?? aku pon sehat gak.
just kaki kiri jer koma. dah 3 bulan koma jer.
smpaikan da bdk skola pggl aku anak tan sri.
ye ar pg skola nek kusi roda beb.
satu skola kenal aku. gila segan.
nk g kelas da ar nek tgga.
kwan2 trpksa ar mgngkat aku yg agak ringan ini.
haha. thx weyh. nnt aku blnja ko gula hudson warna kuning ea?? =P


ok2. smlm, tamat sudah riwayat Ujian Penilain 3 (UP3) bagi bdk F5 smk ghafar baba the cluster school. baru ar dpt cluster kecemerlangan ni.
bak kata puan nubah (pgtua) skola kita cluster pada bahasa melayu.

oleh itu plbgai kebudayaan tlh dprknlkan.
antra tarian caklempong, dondang sayang n much more. aku suka. haha

eh lari tajuk lak. hehe
erm. skola aku exam ikot format spm sbnar.
3 mggu beb. sbb ckgu ckp nnt dh biasa. so x da prob nk jwb spm.
mcm tu lak? ye ar tu kowt. amin.
walaupun bdk2 mcm org gila, stress x dpt jwb exam.
diorg suka exam sbb =

1. dapat tido masa mnjwab haha
2. dpt balik awal (2.00 pm)
3. dpt rehat awal (10.00 am-11.00am)
4. x yah belajar atau dgr ceramh
5. x yah g lab (penat agkt aku ngahaha)
6. sbb da lama x exam... erk????
7. x yah g koku. ye ar kawad beb...


disebabkan exam da abes, aku akan mula aktif mnulis dan rajin untuk on9.
so hati2. haha


di atas kesempatn ini, aku nk ucap GOOD LUCK 4 budak2 skola SBP terutamnya SBPI Selandar kepada Trial SPM korang pada Rabu, 5 Ogos 2009 (today) even skola tu dtutup smggu sbb h1n1 kan??? pakai ar topeng/mask yup.
Trial SPM negeri Melaka pada 1 September 2009.
weyh calon2 spm da ready ker???
lg brp bulan jer nk trial n SPM!!!!
adesss.
sbo jer la.


dsbbkan aku x ley jalan.
aku byk mghbiskan masa dgn duduk di atas krusi roda antikku ini.
aku mghdp 2 komputer yg tersedia ada di dlm bilikku ini.
hahaha

so masa bosan, aku d/w ar lagu2 n video/movie2 best.
byk gak ar aku dah habis d/w.
mcm mna aku ley dpt movie2 tu???
nnt aku gtaw cara2nya ea.


antra certa yg aku dh tgok 2 mggu lpas smpi skrg =



transformer 2 revenge of the fallen

crows zero 1

saw 1
saw 2

saw 3

saw 4


harry potter half blood prince






final destination 1, 2 , 3



kesemuanya hanya d/w. FREE OF CHARGE!!!!
no cash used for THESE MOVIES!
x yah g wayng n beli cd.
hehe

jimat cket. nk2 dgn aku x ley jalan lg.

p/s = sesapa nk copy file movie2, inform aku k??? bg komen dkt blog or myspace

Virus yang dicipta????

Saturday, August 01, 2009
Assalamualaikom.



tajuk hari ni adalah influenza A / H1N1 / Swine Flu / Selsema B4B1



ada beberapa pihak mgtakan virus ini dicipta utk mmbuat "panic situation".

Pada 25 Jun 2009 lepas, Russia Today telah menemuramah seorang penyiasat konspirasi dari Amerika secara langsung berkaitan usaha pihak Amerika membangunkan virus Swine Flu. Menurut maklumat di dalam temuramah itu , penyiasat konspirasi berkenaan mengesyaki bahawa virus tersebut telah dibangunkan dari dua buah universiti di Amerika dan Kanada.

Daripada temuramah , ada dua maklumat yang boleh kita kemukakan. Pertamanya, bukti bahawa Amerika sebagai dalang penciptaan virus selsema babi adalah hampir jelas.

Persoalan kedua, mengapa stesen TV Russia yang beriya-iya mendedahkannya?

Jawapan ini telah pun kami jawab dalam teori kami pada artikel Bahagian 3. Di dalam artikel ke-3 ini telah kami kemukakan bagaimana kerajaan Rusia telah menghidu lebih awal projek-projek senjata biologi Israel yang bakal dibangunkan dan salah satunya adalah virus selsema babi.



Simptom penyakit Selsema Babi ini ialah

demam,

batuk,

selsema,

kepenatan

kurang selera makan

loya

muntah-muntah

sakit tekak

cirit-birit


Jadi, segera ke hospital atau klinik berhampiran jika anda ingin kepastian (kalau sakit la).

Selalulah menjaga kebersihan diri dan selalu cuci tangan.




banyak skolah dan kolej / IPT tlh diarah utk cuti slma smggu.


baru2 ini, SBPI Selandar, ILP Selandar, UiTM Lendu, ALAM (masjid tanah), SMS Selangor, SMT Kajang.

bygkn, dkt mlka pon dh ada.


dlu SARS, Manengitis, Virus Melaka (selsema kelawar) skrang dah kecoh H1N1 yg menular ke slruh dunia.


ttp, mgpa skolah perlu dttup slma smggu n pelajar2 perlu pulang ke rumah tanpa dijalani saringan atau ujian??? kalaulah ada yg positif balik ke rumah, kan sng tersebar?

lpas tu nnt kena ganti blik cuti tu.


pastu, menurut Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, peperiksaan penting akan ditunda.

UPSR (8-10 September)

PMR (7-13 oktober)

SPM (20-27 Oktober)




p/s : dunia nk kiamat. banyak2lah beribadat. wassalam.



Harapkan pagar, pagar dibawa polisi

Thursday, July 30, 2009
assalamualaikom suma.


dsbbkn esok x da exam, aku on9 ar jap.
skola aku exam ikot format SPM sebenar.
stiap kali exam, 3 mggu. pergh.
tp bdk2 suka sbb blik awal n dpt tido if x dpt jwab.
haha

td exam Kimia.
susah weyh.
tp ada gak ar mniru.
hak3.




ok2. kmbli kpd tajuk entry.


pada =
tarikh :28 julai 2009
jam: 1.00 pm - 6 p.m
tempat: rumahku, bandar masjid tanah, dewan japerun, family store


pada waktu pagi kelmarin, nnek aku pergi ke kebun bersama orang gaji aku.
orang gaji aku ni baru 2 mggu smpai. sedang nnek diorg berkebun, nnek aku ckp dgn "bibik" tersebut nk pergi ke pasar utk mghntr barang.

balik2 dari pasar, dia pon pggl ar bibik tu mcm biasa.
pggl2 tp x pon dtg2.
nnek aku pon pa lg, pergi cari bilik ke bilik n ke kebun.
smpai puas dia tnya dkt jiran n org kampung ada nmpk bibik aku x.

pastu, pkul 3.00 pm aku n emak aku pon pulang ke rumah.
tiba2 nnek aku myergah dgn suara yg kuat.
dia ckp yg bibik tu hilang.

emak aku dan adik aku pergi check dkt blik2 lg skali.
hasilnya ttp mgcewakan.
lalu pelbagai pendapat dikeluarkan.
mak aku pon ajak nnek aku cari dkt pekan.

tba2 nmpak dia tgh bawak beg, berbaju merah, seluar pendek n free hair.
skali pndg pon dh knal tu dia.
mak aku hon sruh dia naik kereta n blik umah.
tp dia ckp " tidak mahu!!"

pastu dia lari terkedek2.
nnek aku kluar n kejar dia.
tgok2 dh hilang.

pastu mak aku n nnek aku blik umah amek dokumen dia.
pastu pg repot polis.
tba2 dia muncul dgn 2 org aggta polis.
polis tu ckp jmpa dia dkt dewan japerun.
mgkin dia baru blik dri family store.


polis tu check dia.
jumpa sejumlah wang dan handphone.
duit tu nenek aku pnya. RM 100 lebih
dia mencuri weyh!!!!

handphone aku pon dia bawak lari.

bygkan, dia siap reti top upkan rm10.
pastu, hari tu gak rm10 tu habis dia guna.
ntah sapa dia guna.
byk no dia call. msej arh.
no plik2. aku try call, x dpt lak.
msej dia lg ar. x pham apa2 dia ckp.

aku mmg bengang gila ar dia curi handphone aku.
nsib bek dpt blik. kalo x, ley gila aku.
dh ar bnda pntg beb.
no kawan2, family n mcm2 lg ar :D


nk kata dia ada kwn dkt sini, x da pon.
dia baru smpai. tiba2 lak dia lari umah.
aku pon check ar phone nenek aku.
ada no yg sama mcm dia call guna phone aku.

rupanya2 dia mcm dh lma plan nk lari.
dia curi2 guna tepon umah n phone nnek aku.
pastu pg dia nk lri tu, tba2 jer dia rajin semcam mnyapu
pagi2 buta dkt dpn blik aku. dia x pnh pon msuk blik aku.

x taw mcm mna dia ley taw aku ltak phone dkt mna.

now dia kna hntr pulg dkt ejen dia n nnt dpt bibik baru.
tp lpas ni x ley caya sgt dkt bibik.
korg pon amek ar iktibar dri pristwa ni.

tp aku x ley blah, dia kena ikut polis tu naik skuter polis.
dduk blkg polis. haha

k tu jer ar.
nk tido ar weyh.
kpla png ni.

salam.

KembaLi MenjeLma

Saturday, July 25, 2009
Abang Ihsan, call ar abang Fendi (technician ISTECH)
srh dia dtg btolkan internet ni.
Boring ar. dh 2 mggu x ley guna. "ujar adik2nya"


namun, aku tetap berdegil.
wat x taw jer. haha


tp tba2 smlm (hari jumaat) internet kmbli ok!!!
yahooo!!! dpt on9. haha

byk yg aku nk tulis msa 2 mggu intnt problm.
ikutkan keinginan aku, tiap2 hari da jer crta yg nk kongsi bersama.

so hari ni dan saat ini, aku sudah boley on9!!! yabeda bedu!!!


eh lupa lak nk bg salam.
assalamualikom suma.
suma sehat? harap sihat walafiyat.



1st story today,

aku kadang2 x puas hati dgn streamyx.
dri tahun 2006 emak aku mggunakan perkhidmatn streamyx,
bermacam2 masalah yg timbul.
lambu DSL blinking ar, unable to connect, have limited connection n much more.
bygkan, tiap2 bulan bayar rm88 tp slow gak.
aduh.

now, bulan 6 ari tu akk aku suruh pasang wireless modem sbb nnt sng sdra-mara n akk aku nk on9 dkt mna2 kwsan rumah.
so, now umah aku dah ada Wi-Fi!!!
just perlukan laptop saja untuk surf website or others!!!
kpd org di sekeliling rumah aaku perlu meminta key utk connect yup.
mana bley curi2 guna. bayar ar. ngahaha

mula2 mlas nk tukar. tp msa tu tiba2 pc aku disambar petir.
habis 1 pc aku terbakar. antra komponen2nya :

- motherboard
- RAM
- Processor
- power supply
- MODEM!!!

pergh. lama gak ar masa pembaikian.
kos dia hmpir mncecah ribuan ringgit.
tp hasil kerja ISTECH mmg mmuaskan.
lg pon, aku dpt special price sbb aku rapat dgn akk Zana (tauke) n abg Fendy.
malah dsbbkan aku ni student ag, dia bg diskaun. untung beb!!! =P


2nd event

korang prnh dgr homestay?
rumah aku trlbat dlm program homestay.
dh mcm2 bgsa n jnis org pnh dduk dkt umah aku.
x kra org malaysia or luar negara.
jepun, china, US n much more.
2 mggu lpas org mlayu dri kedah.
mggu lpas lak pon org melayu. tp dri selangor

mggu ni, 4 orang cina dari penang
srmai 80 orang (2 bas) dtg kg aku.

stiap rumah akan dpt 4 orang kluarga angkat.
aku dpt 2 lelaki 2 gurl.
brmcm2 aktiviti diadakan. pasti terhibur!!

bowling padang menggunakan kelapa
sukaneka
lawatan ke Sg Melaka
bljr mmbuat kuih trdisional
mmbuat bakul rotan
n mcm2 ag ar

sesapa yg nk tahu lebih lanjut pasal Homestay, tanya jer aku.
nk wat tempahan pon bley.

nmun aku x dpt nk join mcm dlu2.
maklumlah, kaki patah. =(


3rd story

smsa 2 mggu tu, rumah aku semak-samun!!
bkan sbb malas.
tp akibat renovation la....
dpan umah nenek nk buat pondok yg brhdpn dgn bengkelnya
dlm rumah lak, operasi mengecat dinding.
pastu, toilet pon diubahsuai sbb dpt insentif dri Homestay (free!!)

ni gmbar2nya



sebelum/semasa dlm pmbinaan











selepas/selesai










cntik x???

nnt aku upload gmbar blik2 lak.
pondok lak blom siap.
dh siap nnt aku upload k?


ok ar.
smpai sini saja.
nk g mkan ar.
dri ptg x mkn ni.
hehe

assalamualaikom.

doakan aku cepat semboh.

amin.

p/s = 12 ogos 2009 operate ke2 (buang wayar n buka simen)

Kenangan di Hospital Putra

Wednesday, July 08, 2009
sory ar lma x on9 ea kwn2.


smlm bru kuar wad.
now da dkt umah.

msa tu aku dkt hopspital putra.
operation lutot ar.
tulang lari. retak n lembot.
mcm2.

lutot masok 3 skru, 2 wire.
pastu psang fibre glass blik.
nnt operate blik.
x taw bila.


1 mggu duk wad tu.
pergh.
5 hari demam lpas operate.
trbring jer dkt katil.
2 hari last baru elok.
siap ronda2 satu hospital nek kusi roda taw.

nurse2 dkt sana suma kenal aku.
ahaha

dah ar cun2. pastu sporting gila vavi ar. mmg respect ar diowg.

rindu seyh dgn diowng.

akk miza, akk ain, mak wa, mak ya, akk petai, akk adwa, akk jue n others.



ni aku nk crta pglmn dkt putra.
pergh. mmg bbloi ar.
wlalopon mhal, stndard ar. kata swasta kan?
mcm hotel dowh dkt sana,
blik air cond siap da tv.
makanan, dia bg menu.
korg plih ar pa yg korg nk mkn utk breakfast, lunch, n mkn malam.
mmg sdap gila vavi ar mknn dia.
aku sllu pilih ayam jer.
ngahaha


lpas operate x pntang pon dkt sna.
pdli pa. yg pntg prot seyh.
haha


pkol 5 pagi taw diorg kjot.
stiap ari mcm tu.
diorg nk amek suhu n tekanan darah.
pergh. gila ar.

tp lpas tu ska ati ko ar nk tido twos ke apa.
aku 5 hari dmam lpas operate.
2 hari jer ok.
2 hari tu ar dtik2 akhir aku di putra hospital.


akk2 dkt sna ckp, "akk pkir ko ni smbong. duduk jer dlm bilik x kuar2. tgok2, ko pnya mlot klah aku." haha

mna tak nya. ko byg kan, aku x pnh2 operate.
smpaikan sblom operate, aku mggil satu badan seyh.
gila ar. nk kata sejuk x pon.
ni mggigil sbb takowt gila.
sapa x cuak kan? x kn happy lak nk operate.


haaaa!!!
ni klimaks cerita aku.
time operate!!!
haha


pergh. aku sptotnya prlu hadir dkt putra pkol 7.30 pg ( 1 Julai 2009).
sbb aku operate pk0l 8.30 pg.
tp mlm tu tdo lmbat sbb mak aku x bg operate.
ayah aku lak swoh operate. dah bertekak.
pastu esoknya, aku bgon2 dah pkol 6.45. sllunya mak aku kjot pkol 6.
ni x. mgkin x nk bg aku g operate. pastu siap2 bapak aku twos bwak g putra.
hari tu lak hujan lebat. dgn traffic jam lg. adesss.
smpai2 hosptal, pkol 8.40 am. pergh.
aku dah terkesima sbb doktor dah call byk kali sbb da trlmbt.
so, aku di delaykan operate pd belah petang.
aku duk dlm blik wad ( single room).
tggu smpai nurse dtg.
tba2 dia bwak katil lg satu khas utk operate.
aku pkai baju n pntup kpla mcm org nk g blik bedah tu.
bygkn, korg x ley pakai pa2 trmsok spender atau boxer. haha
segan siot aku. aku siap malu2 kucing dgn akk2 tu,
diorg siap snyum2. =P

pastu, diorg bwak g blik khas. kna tunggu turn. weyh!!! nk operate pon da no giliran taw. igt g bank jer? haha

dkt sana, aku dgr mcm2 bunyi siot.
seram gila ar. bunyi mesin. bunyi org mnjrit. bdk mngis.
hishhhhh!!!! ko bygkn ar. aku dh pkir mcm2.
ntah mcm mna aku kna operate. msti doktor siat2 kulit aku. haha

smpai giliran aku, msok jer blik operate. doktor tu da snyum sinis dkt aku.
aku pon snyum kambing. haha
dia sruh aku cool down. relax jer.
otak dia. igt apa agaknya. org tgh cuak gila.
kalo aku ley brlari, aku dah berlari dah.
nsib bek kaki kiri aku patah. =(

pastu, dia enjet spinal cord (tulang belakang) utk masokkan ubat bius dan ubat tidor. pergh!!!! sakit yg amat skali!!!

lpas dia enjet. tba2 mata aku twos kabur.
tgok2 aku dah terlena dibuai mimpi yg indah. ahak2. =P

aku operate slma 3 jam lebih, doktor ckp spttnya 2 jam jer. tp aku pnya dah kritikal. mklumlah, dah 2 bulan patah bru nk operate.
ni kerja HOSPITAL MELAKA, HOSPITAL KERAJAAN tu!!!
ada ker patot, dia just simen jer kaki aku.
2 bulan ar aku merana pkai menatang tu. dah ar berat,
gatal lak tu. bila buka, bau dia pekong yg amat. smpai aku pon nk pgsan.
tp aku ni gagah orgnya. aku tahan, haha

sial pnya hsptl melaka. ckp mcm keling paria.
mla2 dia ckp aku juz kna simen. x yah operate.
tiba2 lak dia ckp kna operate msok plat n 5 skru.
pala otak dia. ingat aku motor ker nk psang plat n 5 skru.
sial tol nsb bek pak cik aku doktor dkt putra. call dia, dia sroh dtg putra.

smbong crta operate tu lak ea. msa operate tu, aku ley rasa kaki aku kna tarik2. tp x saket pon. just rasa jer. ye ar. da bius. aku sedar msa operate tu. dgr mcm2 siot. dgr dia gerudi tulang aku. hish!!!!
pastu, doktor tu pasan aku sedar, dia borak2 dgn aku.
dia ckp lg cket jer. x saket pon.

pastu dah abis operate, aku diletak dlm blik khas utk org lpas operate.
pkol 4 lbih, aku duk dkt situ. mamai seyh. otak pning. ye ar. dia bg dadah kowt. nk tahan sakit ar kan? tp aku bukan drug addict taw!!! =P

msa time tu, nurse crta dkt aku, aku meracau2. ckp mcm2 smpai nurse tu bengang dgn aku. tp bila da sedar, aku x igt lgsung pa aku ckp. segan seyh.

pkol 6.30 aku sedar n ubat bius hilang. time tu, kaki aku masih da saki baki ubat bius. aku try grak2 kaki kanan n kiri aku. tp x ley ag.
sakit. sbb kebas. pastu dia bg mkan ptg, lpas mkan, aku ley grakkan kaki aku.
tp tmpat operate tu, x sakit pon. dkt kaki kiri aku, da tiub utk kuarkan darah kotor sbb operate. bukan darah haid taw!!! haha

darah kotor tu jer, nk dkt 1 liter. msa dia trik utk cabut kuar tiub tu, pergh. sakit gila ar. sbb tiub tu dia ltak dkt urat. mmg pdih ar. tahan je ar sbb akk yg tarikkan tu, cun. jd kena ar cover macho. hak3.

esok harinya, akk tu tnya, ada rasa sakit dkt tmpat operation tu?
x pon. akk tu dah plik. smpai skrg x da rasa sakit.
x taw knp. aku nk tgok gak mcm mna rupa kaki aku yg kna operate tu kan./
tp sayang, kaki aku kena balut dgn fiber glass. so kna tggu dia bka fiber glass tu dulu. mgkin dlm beberapa mggu.

15 julai ni aku kena g putra blik. nk check if tlang da ok, buka fiber glass n cabot wayar tu. kena bius ag. pergh. wayar tu pnjg siot. kalo tgok x ray, tercacak siot. dia pnya hjong wayar tu, dia bengkokkan n ltak dkt kulit kaki aku. so trsa ar if aku grak2 kaki aku tu. sakit cket. kdang2 dgr tulang tu berlaga2 dgn skru.
sakit cket jer tu pon skjap jer.

skru tu, lg setahun bru kna kuarkan. tu kena operate ag. ntah mcm mna dia buka skru tu. dah ar skru tu mcm skru biasa yg kita jmpa.
msti dia pkai skru driver philip gak kan??/ haha

aku dijangka akan bley jalan blik, 4 bulan lg.
pergh time raya pon aku lom ley jalan.
bru nk g raya umah mmber2 kan.
tp mgkin spm aku da ley jalan.

x yah nek kusi roda g skola mcm dlu.
bygkn 2 bulan g skola nek kusi roda. kwan rmai2 agkt utk lpas dri tgga.
gila ar. msti pnat gla. dh ar brat badan aku makin nek sbb duduk jer.
prot pon dah boncit cket. haha

ni gara2 hospital melaka ar. sial tol. aku mmg x puas hati ar.
dia wat aku mcm bahan eksperimen jer.


so, aku x ley g skola smpai 15 julai.
duk jer umah. tggu kwan2 dtg mlawat.
msti sesak umah aku nnt.
aduh.

ok ar.
ni jer pglmn n crta dri aku.
dh mcm penglipur lara lak kan.
x pon pnulis novel.
ley cetak novel ni. haha

aku lak dah mcm bio nik. tp aku bio san. haha

ok ar.
doakan aku cpat smboh yup.
n aku dpat jalan blik mcm biasa.
amin.